Търсене
Close this search box.

Приета е нова Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Министерският съвет с Постановление № 188 от 20.07.2015 г. прие нова Наредба за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДВ, бр. 57 от 28.07.2015 г.).
Реализирането на проекта “Разработване и внедряване на Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на паричните обезщетения от държавното обществено осигуряване” наложи да се уреди по нов начин редът, по който документите за изплащане на паричните обезщетения се представят в Националния осигурителен институт (НОИ).
Поради големия обем на изменения в сега действащата Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, както и промяната на всички образци на документи – приложения, се наложи да се приеме нова наредба.
С нея се предвижда паричните обезщетения да се изплащат въз основа на удостоверения: приложение № 9, представяно от осигурителите и самоосигуряващите се лица за изплащане на парични обезщетения въз основа на болничен лист и Приложения № 10 и 11, представяни от осигурителите, съответно – от самоосигуряващите се лица за изплащане на обезщетения извън тези, които се изплащат въз основа на болничен лист.
Трите удостоверения са структурирани по един и същ начин, като съдържат раздел, в който се удостоверяват обстоятелствата, свързани с правото на парично обезщетение и раздел, който се попълва при промяна в обстоятелствата, свързани с изплащане на обезщетението, вкл. и на личната банкова сметка на лицето.
Удостоверенията ще се представят в НОИ по електронен път, с квалифициран електронен подпис, чрез уеб-приложение, достъпно чрез интернет страницата на НОИ или чрез използване на програмен продукт, отговарящ на функционалните изисквания, структура и формат на данните, утвърдени със заповед на управителя на НОИ и публикувани на сайта на НОИ.
Запазва се възможността до две удостоверения за изплащане на парични обезщетения да се представят в НОИ на хартиен или на електронен носител. Когато са повече от две, удостоверенията ще се представят само на електронен носител или по електронен път, а повече от десет удостоверения ще се представят само по електронен път. Осигурителните каси ще представят в НОИ удостоверенията за изплащане на паричните обезщетения само по електронен път.
В наредбата се предвижда, както и досега, за изплащане на паричните обезщетения извън тези, които се изплащат въз основа на болничен лист, осигурените лица да представят на осигурителите си заявления-декларации, с които искат изплащането на обезщетение от НОИ. В новите заявления-декларации подлежащите на деклариране обстоятелства са прецизирани, предвиден е раздел, който се попълва и представя от лицата при промяна в обстоятелствата, свързани с изплащането на обезщетенията, вкл. и при промяна в банковата сметка. Отпада необходимостта лицата да представят документи към заявленията-декларации, поради това, че изплащането на обезщетенията се обвързва с ползването на съответния разрешен от работодателя отпуск.
Предвижда се осигурителите да съхраняват заявленията-декларации и съответните доказателства към тях за срок от 5 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината на представянето им, с оглед осъществяването на последващ контрол от органите на НОИ. Самоосигуряващите се лица съхраняват доказателствата за удостоверените от тях обстоятелства в същия срок.
Уредена е възможност лицата, които са задължени да представят документи по наредбата, да могат да упълномощават други лица да представят по електронен път от тяхно име удостоверенията в НОИ, както и възможност за коригиране или заличаване на данните, подадени с документите за изплащане на паричните обезщетения.

В интерес на лицата, които получават обезщетенията, удостоверенията Приложения № 9, 10 и 11 ще се представят в НОИ в следните срокове:
– от осигурителите, техните клонове и поделения и осигурителните каси – до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който осигуреното лице е представило документите за изплащане на обезщетението на осигурителя;
– от самоосигуряващите се лица, дружествата, чрез които се осигуряват съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества и осигурителните каси – до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който е издаден болничният лист, съответно до 10-о число на месеца, следващ месеца, от който се иска изплащане на обезщетението.

Предвижда се максималният срок за изплащане на паричните обезщетения да бъде намален от 15 на 10 работни дни от постъпване на всички необходими данни в НОИ. Тъй като стартирането на новия ред за представяне на документите за изплащане на обезщетенията от 01.01.2016 г. изисква подготовка на всички участници в процеса и неминуемо ще е съпътствано от извънредно натоварване на информационната система и служителите на НОИ, предвидено е до 30.06.2016 г. да се запази сега действащият срок за изплащане на обезщетенията.
В новата наредба са прецизирани разпоредбите, регламентиращи изплащането на паричните обезщетения и помощи при прилагането на европейските регламенти и международните договори в областта на социалната сигурност, както и определянето на понятието “осигурител”.
Документите за изплащане на паричните обезщетения и за промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения, представени до 31.12.2015 г. на осигурителите или дружествата, чрез които се осигуряват съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества, както и документите за промяна на обстоятелства, свързани с изплащането на обезщетения, документите за изплащане на които са представени в НОИ до края на 2015 г., ще се представят в съответното териториално поделение на НОИ по сега действащия ред.
Наредбата влиза в сила от 01.01.2016 г., с изключение на разпоредбите на чл. 18 и 19, регламентиращи регистрацията на потребителите на уеб услугите и упълномощаването на други лица да представят по електронен път удостоверения за изплащане на парични обезщетения от името на задължени по наредбата лица, които влизат в сила от 01.12.2015 г.
С § 1 от Заключителните разпоредби на ПМС № 188 от 20.07.2015 г. се отменя Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, считано от 01.01.2016 г.

Красена СТОИМЕНОВА, главен експерт в Дирекция “Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд” – МТСП

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина