Търсене
Close this search box.

Последните промени в Закона за данък върху добавената стойност, в сила от 01.07.2020 г.

Дайджест „Счетоводство, данъци и право“, 2020 г., кн. 07

  1. Нови стоки и услуги, за които ще се прилага занижена ставка от 9 на сто

На 10.06.2020 г. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за ДДС. Те са свързани основно с въвеждане на допълнителни групи стоки и услуги, за които се прилага намалена ставка на данъка от 9 на сто. Досега такава ставка съществуваше в закона само за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани. Допълненията са в сила от 01.07.2020 г., като, поне засега, имат краен срок на действие – до 31.12.2021 г.

Така от началото на юли 2020 г., на основание чл. 66, ал. 2, т. 2-5 ЗДДС, със занижена ставка от 9 на сто ще се облагат, освен посочените услуги по настаняване (които не са претърпели промяна), и:

  • ресторантьорски и кетъринг услуги, състоящи се в доставка на приготвена или неприготвена храна; това не се прилага за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на бира, вино и спиртни напитки, включително в случаите по чл. 128 ЗДДС (отнасящи се до третирането на основна и съпътстващи я доставки);
  • доставката на книги на физически носители или извършвана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама, и различни от публикации, които са изцяло или основно съставени от видео съдържание или от аудио-музикално съдържание;
  • храни, подходящи за бебета или за малки деца, както и бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули; всички тези стоки са посочени в новосъздадено Приложение № 4 към ЗДДС.

……….

Ивайло КОНДАРЕВ, данъчен консултант

___________
Пълният текст на статията можете да откриете в брой 07/2020 г. на списание „Счетоводство, данъци и право”, както и в ЕПИ „Счетоводство и данъци”.

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина