Търсене
Close this search box.

Промените в Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда


Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда е обнародвана в „Държавен вестник“, бр. 1 от 04.01.2011 г. Промените влизат в сила от деня на обнародването на наредбата в „Държавен вестник“.

Какви са най-важните промени?

I. Установена е процедура за подаване на уведомление за издадено разпореждане за прекратяване на трудовия договор. Утвърден е образец на ново Приложение № 7.

  • Кога се изпраща уведомлението?

Уведомление съгласно Приложение № 7 се изпраща, когато е издадено разпореждане за прекратяване на трудовия договор по реда на чл. 327, ал. 2 КТ въз основа на писмено заявление на работника или служителя, подадено в Дирекция „Инспекция по труда“ по седалището или адреса на управление на работодател, който е преустановил дейността си.

  • Кой изпраща уведомлението?

Директорът на съответната Дирекция „Инспекция по труда“ уведомява компетентната ТД на НАП за издаденото разпореждане за прекратяване на трудовия договор на конкретен работник или служител.

  • Как се изпраща уведомлението?

Уведомлението се изпраща на хартиен носител без придружително писмо.

  • Какви данни съдържа уведомлението?

Уведомлението (Приложение № 7) съдържа:
1. ЕИК по регистър БУЛСТАТ на Дирекция „Инспекция по труда“, която подава уведомлението;
2. ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца (работодателя), служебен номер, издаден от НАП;
3. данни за работника или служителя – трите имена и единен граждански номер (личен номер на чужденец);
4. данни за условията по трудовия договор:
а) основание за сключване на трудовия договор съгласно Кодекса на труда;
б) дата на сключване;
в) дата на прекратяване на договора.

  • В какъв срок се подава уведомлението?

Уведомлението се подава в 7-дневен срок от датата на издаване на разпореждането.

II. Работодателите ще могат да подават уведомления за изменение на трудов договор (с което се променя длъжността и/или срока на договора) или уведомления за прекратяване на трудов договор, само ако преди това са подали уведомление за сключване на трудовия договор.
От приетата нова разпоредба на чл. 3а следва, че ТД на НАП няма да приемат уведомления за изменение или прекратяване на трудов договор, ако преди него не са били подадени данни за сключването на трудовия договор.

III. Изменени са разпоредбите, които са свързани с подаването на уведомление, в случай на промяна на работодателя, без да се прекратяват трудовите договори на работниците и служителите.
Действащите текстове на наредбата са съобразени с правните основания за промяна на работодателя по Кодекса на труда, изброени в чл. 123, както и в случаите по чл. 123а при отдаване на предприятието или на обособена част от него под наем, аренда или на концесия, когато трудовите правоотношения на работниците и служителите не се прекратяват, а се запазват.

  • Кога се изпраща уведомлението?

Работодателят уведомява компетентната ТД на НАП като изпраща уведомление (Приложение № 5) за промяна на работодателя по чл. 123, ал. 1 КТ или по чл. 123а, ал. 1 или 4 КТ. Уведомлението се подава в случаите, в които работниците и служителите променят работодателя си, без прекратяване на трудовото правоотношение и осигуряването им започва да се провежда чрез ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП на новия работодател.

Особени случаи:
– уведомление (Приложение № 5) не се подава, когато промяната на работодателя не води до промяна в идентификационния код на работодателя, чрез който се провежда осигуряването;
– уведомление (Приложение № 5) се подава и при промяна на единния идентификационен код (ЕИК) по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП на осигурителя, без да се променя работодателят.

Код, който се попълва в т. 2 от уведомлението (Приложение № 5), според причината за подаването му:

  •  При сливане на предприятия (чл. 123, ал. 1, т. 1 КТ). Уведомление се подава от работодателя, приел работниците и служителите. Попълват се толкова уведомления, колкото е броят на предприятията, които се сливат.
  •  При вливане на едно предприятие в друго (чл. 123,
    ал. 1, т. 2 КТ). Уведомление се подава от работодателя, приел работниците и служителите. Попълват се толкова уведомления, колкото е броят на предприятията, които се вливат в друго предприятие.
  •  При разпределяне на дейността на едно предприятие между две или повече предприятия (чл. 123, ал. 1, т. 3 КТ). Уведомления се подават от всички работодатели, които приемат работници и служители. Подават се толкова уведомления, колкото са на брой предприятията, от които се прехвърлят работниците и служителите.
  •  При преминаване на обособена част от едно предприятие към друго (чл. 123, ал. 1, т. 4 КТ). Уведомление се подава от работодателя, приел работниците и служителите. Когато се приемат работници и служители от обособени части от повече от едно предприятие, се подават толкова уведомления, колкото са на брой обособените части, към които се прехвърлят работниците и служителите.
  •  При смяна на собственика на предприятието или на обособена част от него (чл. 123, ал. 1, т. 6 КТ). Уведомление се подава от работодателя, приел работниците и служителите. Не се подава уведомление, когато при смяна на собственика на предприятието не се извършва промяна в ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП. При смяна на собственика на обособена част от предприятие уведомление се подава от новия собственик за приетите при него работници и служители.
  •  При сключване или прекратяване на договор за отдаване на предприятието или на обособена част от него под наем, аренда или на концесия (чл. 123а, ал. 1 или 4 КТ). Уведомление се подава от работодателя, приел работниците и служителите. Уведомление се подава само в случай, че осигуряването на работниците и служителите започва да се провежда чрез различен от стария ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП.
  •  При промяна на правноорганизационната форма на предприятието (чл. 123, ал. 1, т. 5 КТ). Уведомление се подава от новото юридическо лице само ако осигуряването на работниците и служителите в него се провежда чрез различен от стария ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП.
  •  При промяна на ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП на осигурителя, без да се променя работодателят.
  •  При преотстъпване или прехвърляне на дейност от едно предприятие на друго, включително прехвърляне на материални активи (чл. 123, ал. 1, т. 7).

 

  • Кой изпраща уведомлението?

Уведомление, съгласно Приложение № 5, се изпраща от работодателя, който приема работниците и служителите, когато неговият ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП, е различен от този на предишния работодател.
Особен случай: Уведомление, съгласно Приложение
№ 5, се изпраща от работодателя, чийто ЕИК по регистър
БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП на осигурителя, се е променил, без да има промяна на самия работодател по чл. 123 или по 123а КТ.

  • Как се изпраща уведомлението?

Уведомлението се изпраща на хартиен носител, на електронен носител или чрез Интернет по предварително утвърден формат на записа. Уведомлението се изпраща с придружително писмо (Приложение № 2).
При едновременно изпращане на уведомление – Приложение № 5 за повече от пет лица, работодателите задължително ги подават на електронен носител или чрез Интернет.

  • В какъв срок се подава уведомлението?

1. десет дни след обнародване в „Държавен вестник“ на вписването в случаите на промяна по чл. 123, ал. 1 КТ;
2. десет дни след сключване или след прекратяване на договора за отдаване на предприятието или на обособена част от него под наем, аренда или на концесия в случаите по чл. 123а, ал. 1 или 4 КТ;
3. десет дни след фактическата промяна на работодателя за случаите извън т. 1 и 2.
Особен случай: Уведомление, съгласно Приложение № 5, се изпраща в десетдневен срок от промяната на ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП на осигурителя, без да се променя работодателят.

IV. Променен е чл. 7, т. 1 от наредбата относно задължението на работодателя за уведомяване, когато работникът или служителят не постъпи на работа.
Разпоредбата на чл. 62, ал. 3 от Кодекса на труда (КТ) изисква работодателят да изпрати уведомление в тридневен срок от сключването на трудовия договор. Работодателят е длъжен в определения в закона срок да изпрати уведомление (Приложение № 1) по реда на наредбата. Когато работникът или служителят не постъпи на работа, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, съгласно чл. 63, ал. 3 КТ и се налага да се заличи подаденото уведомление за сключване на трудовия договор.
До промяната, в сила от 04.01.2011 г., в наредбата не беше предвиден изрично срок, в който работодателят следва да подаде уведомлението по чл. 7, т. 1 за заличаване на подаденото преди това уведомление за сключения трудов договор.

  • Кога се изпраща уведомление за заличаване?

Уведомлението се изпраща, когато се иска заличаване на подадено преди това уведомление за сключен трудов договор. Причината за заличаването е, че работникът или служителят не е постъпил на работа.

Определеният законов срок, в който работникът или служителят след сключването на трудовия договор е бил длъжен и е следвало да постъпи на работа, е:
– едноседмичен от получаването на съответните документи от работодателя (екземпляр от сключения трудов договор и копие от завереното уведомление за регистрацията му в ТД на НАП); или
– уговорен между страните друг срок.
По силата на закона трудовото правоотношение се смята за невъзникнало.

  • Кой изпраща уведомление за заличаване?

Уведомлението за заличаване се изпраща от същия работодател, който е сключил трудовия договор с работника или служителя и е подал предишното уведомление.

  • В какъв срок се подава уведомление за заличаване?

Изрично е предвидено, че уведомлението за заличаване се подава в тридневен срок от изтичане на срока, в който работникът или служителят е бил длъжен да постъпи на работа.

V. В чл. 8 на наредбата се създава ал. 5, съгласно която Националната агенция за приходите може да извършва служебно прекратяване/заличаване на подадени уведомления.
В наредбата не са предвидени изрично случаите, при които Националната агенция за приходите може служебно да прекрати/заличи подадено уведомление. Служебното прекратяване/заличаване означава, че то ще се извършва без да е необходимо да се подава съответното приложение от работодателя.

VI. Направени са промени в някои разпоредби на наредбата и в приложенията към нея, поради това че думите „ЕИК по регистър БУЛСТАТ“ са заменени с думите „ЕИК по регистър БУЛСТАТ/ЕИК на търговеца, служебен номер, издаден от НАП“.

VII. В наредбата са обнародвани актуалните образци на приложенията, които се подават след 04.01.2011 г., както следва:
– Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 – Уведомление по чл. 62, ал. 4 КТ;
– Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1 – Придружително писмо (подаване на уведомление по чл. 62, ал. 4 КТ);
– Приложение № 3 към чл. 4, ал. 1- Справка за приети и отхвърлени уведомления по чл. 62, ал. 4 КТ;
– Приложение № 5 към чл. 1, ал. 1 – Уведомление за промяна на работодател;
– Приложение № 6 към чл. 2, ал. 4 – Заявление за изпращане на уведомление от упълномощено лице с електронен подпис;- Приложение № 7 към чл. 1, ал. 2 – Уведомление за издадено разпореждане за прекратяване на трудовия договор по реда на чл. 327, ал. 2 КТ.

Допълнителни пояснения
В края на миналата година, в бр. 100 на „Държавен вестник“, е обнародван Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С § 52 от преходните и заключителните разпоредби на този закон са направени промени в чл. 62 от Кодекса на труда. Създадена е нова ал. 4, съгласно която, ако е пропуснат законово определения тридневен срок, уведомлението за сключения трудов договор се изпраща само след влязло в сила задължително предписание от контролните органи на инспекцията по труда.
Поради приемането на новата ал. 4 са преномерирани следващите алинеи в чл. 62, така че досегашните ал. 4, 5 и 6 стават съответно ал. 5, 6 и 7. Във връзка с извършената преномерация на алинеите на чл. 62 КТ е необходима, както промяна на наименованието на Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението, тъй като досегашния „чл. 62, ал. 4“ от Кодекса на труда вече е „чл. 62, ал. 5“, така и промяна в заглавията на Приложения № 1, 2 и 3.

 Лариса ТОДОРОВА, държавен експерт в МТСП

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина