Търсене
Close this search box.

Полагане на труд по време на официални празници

ВЪПРОС: Всички институции в държавната сфера в страната ще почиват на 26 декември с изключение на Дом за възрастни с умствена изостаналост “Св. Василий” с. Маленово, община Стралджа. Редно ли е ние да работим в този ден и съгласно закона какво трябва да знаем?

Николай Тодоров, с. Маленово, община Стралджа

ОТГОВОР: Във връзка с Вашия въпрос следва да знаете, че в чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда са определени дните на официални празници през годината, като сред тях е 26 декември – Рождество Христово.
По време на официални празници няма пречка работниците и служителите да полагат труд, ако той е съобразен с изискванията на Кодекса на труда.
Съгласно чл. 264 от Кодекса на труда за работа през дните на официални празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на основното трудово възнаграждение за отработеното време.
В случаите когато работата на официален празник не е извънреден труд, тъй като този ден е включен в месечния график за работа и е с нормалната продължителност на дневното работно време, на работника или служителя се заплаща само допълнително увеличение от едно основно среднодневно трудово възнаграждение. Основното среднодневно трудово възнаграждение се определя от основната месечна заплата, разделена на броя на работните дни за съответния месец.
Когато работата през дните на официалните празници е и извънреден труд, то съгласно чл. 262, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда се заплаща отделно и 100 на сто увеличение на основното трудово възнаграждение за отработеното време, освен ако между работника или служителя и работодателя не е уговорено по-голямо увеличение. В този случай за отработени 8 часа, при подневно отчитане на работното време и 8-часов работен ден, доколкото друго не е уговорено с колективен трудов договор или определено с вътрешните правила за работната заплата, за извънреден труд на официален празник на работника или на служителя ще се заплати, както следва:
1. Едно основно среднодневно трудово възнаграждение;
2. допълнително възнаграждение за работа на официален празник (100% от възнаграждението по т. 1);
3. допълнително възнаграждение за извънреден труд на официален празник (100% от възнаграждението по т. 1).
В случай, че работодателят Ви наруши разпоредбите на трудовото законодателство във връзка с полагането на извънреден труд, заплащането на труда по време на официални празници и други, можете да се обърнете към дирекция “Областна инспекция по труда” гр. Ямбол с адрес: гр. Ямбол, ул. “Търговска” № 2, която ще извърши своевременно проверка по Вашия сигнал.

Емилия Александрова

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина