Търсене
Close this search box.

Изменения и допълнения в наредбата за структурата и организацията на работната заплата

Разяснение

С Постановление № 241 от 8 октомври 2007 г. (обн. ДВ, бр. 83 от 2007 г., в сила от 01.07.2007 г.) Министерският съвет допълни разпоредбите на чл. 21 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. С това изменение се възстановява дългогодишната практика при увеличение на работните заплати работниците и служителите, които ползват законоустановен отпуск и поради това практически не могат да реализират увеличението на трудовото си възнаграждение, да бъдат компенсирани с добавка към възнаграждението си за отпуск.

С горепосоченото постановление всъщност се възпроизвежда разпоредбата на § 9 от Допълнителните, преходни и заключителни разпоредби на отменената вече Наредба за допълнителни трудови и други възнаграждения. Съгласно този текст, когато по силата на нормативен акт, на колективен трудов договор или с акт на предприятието се увеличават трудовите възнаграждения, и към съответната дата или след нея работниците и служителите ползват законоустановен платен отпуск, към възнаграждението им за отпуска, определено по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, ще се изплаща добавка, размерът на която се определя от разликата между новото и старото трудово възнаграждение.

Както е известно, възнаграждението за платен отпуск се определя на база трудовото възнаграждение, получено от работниците и служителите през месеца, предхождащ този на ползването на отпуска, и поради тази причина, когато увеличението на работните заплати се осъществява през месец на ползване на отпуск, само по тази причина те не могат да получат увеличеното си възнаграждение. Тази ситуация често е повод за недоволства и конфликти в предприятията и организациите и доколкото не е рядко срещано явление, особено в бюджетната сфера, където традицията на увеличение на заплатите е това да става точно в периодите на масово ползване на отпуски, определено имаше необходимост от направената корекция.

Ася ГОНЕВА, изпълнителен секретар на КНСБ

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина