Търсене
Close this search box.

Новата Наредба за вписването в регистъра на заетостта е вече факт

Списание „Труд и право“, 2024 г., бр. 08

В „Държавен вестник“, бр. 65 от 02.08.2024 г. е обнародвано Постановление № 267 на Министерския съвет от 29 юли 2024 г. за приемане на Наредба за вписване в регистъра на заетостта (Наредбата). С постановлението се правят промени и в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.

Законова делегация за приемането на наредбата са чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда (КТ) и чл. 120, ал. 1 от Закона за държавния служител (ЗДСл). Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, обн. ДВ, бр. 85 от 2023 г., бяха приети съществени промени в двата нормативни акта, свързани с уредбата на трудовата и служебната книжка. Промените в Кодекса на труда влизат в сила от 1 юни 2025 г., а в Закона за държавния служител – от 1 юни 2026 г.

Поради това, за трудовите правоотношения Наредбата за вписване в регистъра на заетостта влиза в сила от 1 юни 2025 г., а за служебните – от 1 юни 2026 г.

Промените в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж влизат в сила от 1 юни 2025 г.

За да бъде представена нормативната уредба, съдържаща се в Наредбата, е необходимо да припомним основните промени в КТ и в ЗДСл:

I. Промените в Кодекса на труда

С промените в Кодекса на труда отпада задължението на работодателите да издават и да правят вписвания в хартиени трудови книжки. Регламентира се задължение при сключване, изменение и прекратяване на трудовите договори работодателите да вписват съответните данни в регистъра на заетостта (Регистъра). Изграждането на Регистъра е възложено на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП), в срок до 1 юни 2025 г. Регистърът съдържа електронните трудови записи на работниците и служителите.

Единният електронен трудов запис е електронен документ, който съдържа данни и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя, и е официален удостоверителен документ.

Важно е да се отбележи, че трудовата книжка, издадена преди 1 юни 2025 г. е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя.

Единният електронен трудов запис съдържа данни за:
1. имената на работника или служителя;
2. личния идентификатор на работника или служителя (съгласно § 1, т. 23 от допълнителните разпоредби на КТ „личен идентификатор“ е единен граждански номер, личен номер, личен номер на чужденец, служебен номер или друг идентификатор на физическо лице, определен в закон);
3. идентификатора и името на работодателя;
4. основанието на трудовия договор;
5. датата на сключване на трудовия договор и началото на неговото изпълнение;
6. срока на договора, когато е уговорен такъв;
7. датата на сключване на допълнителни споразумения;
8. датата и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение;
9. размера на основното трудово възнаграждение;
10. кода на заеманата длъжност по Националната класификация на професиите и длъжностите;
11. кода на основната икономическа дейност, в която лицето е заето, съгласно Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт;
12. кода на населеното място на местоработата на работника или служителя по Единния класификатор на административно-териториалните и териториални единици;
13. продължителността на работното време;
14. продължителността на времето, което се признава за трудов стаж, както и на времето, което не се признава за трудов стаж;
15. изплатено обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 222, ал. 2 и 3;
16. запорни съобщения, предвидени в чл. 512, ал. 5 от Гражданския процесуален кодекс;
17. уговорения платен годишен отпуск;
18. дните използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяването на правоотношението.

Част от данните, които ще се съдържат в Регистъра, са данни, които се вписват в трудовата книжка на работника или служителя съгласно чл. 349, ал. 1 КТ (преди изменението му) и данни, които се съдържат в уведомлението, което се подава до НАП по реда на Наредба № 5 от 29 декември 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 КТ (Наредба № 5 от 2002 г.). Регистърът ще съдържа и други данни (изплатено обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение на изрично посочените основания по чл. 222, ал. 2 и 3 КТ, уговорения платен годишен отпуск и дните използван платен годишен отпуск, полагащ се за годината на прекратяването на правоотношението), които имат значение за правата на работника или служителя при постъпването му на работа при следващ работодател.

С измененията в КТ се определи, че достъпът до Регистъра и единния електронен трудов запис се осъществява по реда на чл. 5 от Закона за електронното управление. Изисква се идентификация за предоставяне на административна услуга чрез средствата, регламентирани в чл. 5 от закона. Административните органи вписват средствата за електронна идентификация, чрез които гражданите и организациите заявяват предоставяните от тях електронни административни услуги, в Административния регистър по чл. 61 от Закона за администрацията.

Достъпът до данните, които се съдържат в Регистъра, се осигурява безвъзмездно и в териториалните дирекции на НАП по ред, определен с Наредбата.

Обработването на лични данни в Регистъра се осъществява в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/EО (Общ регламент относно защитата на данните) (OB, L 119/1 от 4 май 2016 г.) и Закона за защита на личните данни.

Със създаването на Регистъра по заетостта се прекратява поддържането на Регистъра на трудовите договори. Първоначалните данни в Регистъра по заетостта ще бъдат попълнени от НАП на база на Регистъра на трудовите договори и при необходимост – на база на други източници.

Работодателите ще са длъжни да подават уведомления за сключването, изменението и прекратяването на трудовите договори по реда на Наредба № 5 от 2002 г. до 1 юни 2025 г.

До 1 юни 2025 г. работодателите следва да изпълняват и задълженията си за вписване на съответните данни в трудовите книжки на работниците и служителите. До 1 юни 2025 г. продължават да се прилагат задълженията на работодателя по чл. 349, ал. 2 КТ да издава трудова книжка на работник и служител, който постъпва на работа за първи път, и по чл. 350, ал. 1 КТ за вписване в трудовата книжка на данните, свързани с прекратяването на трудовото правоотношение, и предаването й на работника или служителя.

Сега действащите разпоредби на Кодекса на труда относно трудовата книжка, Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж и Наредба № 5 от 29 декември 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 КТ ще продължат да се прилагат до 1 юни 2025 г.

II. Промените в Закона за държавния служител

С промените в ЗДСл се предвиди данните за служебното правоотношение да се съхраняват като част от единния електронен трудов запис в Регистъра на заетостта. Единният електронен трудов запис е официален удостоверителен документ за вписаните данни и обстоятелства, свързани с държавната служба.

Служебната книжка, издадена по реда на Закона за държавния служител преди 1 юни 2026 г., е официален удостоверителен документ за вписаните в нея обстоятелства, свързани с държавната служба.

В Регистъра ще се вписват следните данни за служебното правоотношение:
1. имената на държавния служител;
2. личния идентификатор на държавния служител;
3. имената и идентификатора на администрацията на органа по назначаване;
4. основанието на акта за назначаване;
5. номера и датата на акта за назначаване и датата на възникване на служебното правоотношение;
6. срока на акта за назначаване, ако има такъв;
7. номера и датата на актовете за промяна на служебното правоотношение;
8. датата на прекратяване и основанието за прекратяване на служебното правоотношение;
9. размера на основната месечна заплата;
10. кода на заеманата длъжност съгласно класификатора по чл. 2, ал. 2 или съгласно Класификатора на дипломатическите длъжности по чл. 42 от Закона за дипломатическата служба.
11. кода на основната икономическа дейност, в която държавният служител е зает, съгласно Класификацията на икономическите дейности, утвърдена от Националния статистически институт;
12. кода на населеното място на местоработата на държавния служител по Единния класификатор на административно-териториалните и териториални единици;
13. продължителността на работното време;
14. продължителността на времето, което се признава за служебен стаж, съответно за стаж в дипломатическата служба;
15. изплатените обезщетения при прекратяване на служебното правоотношение;
16. рангът на държавния служител, съответно дипломатическият ранг;
17. запорни съобщения, предвидени в чл. 512, ал. 5 от Гражданския процесуален кодекс.

В срок от 6 месеца, считано от 1 януари 2026 г., органите по назначаването по действащи служебни правоотношения по Закона за държавния служител вписват в Регистъра всички данни от служебната книжка, издадена по реда на същия закон, независимо от органа, който ги е вписал в книжката.

Всички данни от служебните книжки, издадени по реда на Закона за държавния служител на лица, се вписват и в случаите на прекратяване на служебни правоотношения в горепосочения срок.

Всички данни от служебните книжки, издадени по реда на Закона за държавния служител, на лица, извън случаите на действащи или прекратени служебни правоотношения, посочени по-горе, се вписват от органа по назначаването при възникване на следващо служебно правоотношение.

III. Какво предвижда новата Наредба за вписване в регистъра на заетостта

Наредбата съдържа 3 раздела – „Общи положения“, „Регистър на заетостта“ и „Единен електронен трудов запис“, допълнителна разпоредба и заключителни разпоредби. Към нея има 5 броя приложения, както следва:
1. Приложение № 1 към чл. 8, т. 1 „Електронен трудов запис за сключване, изменение и прекратяване на трудов договор и за възникване, промяна и прекратяване на служебно правоотношение – (Приложение № 1).
2. Приложение № 2 към чл. 8, т. 1 „Електронен трудов запис за промяна на работодателя по чл. 123, ал. 1 или по чл. 123а, ал. 1 или ал. 4 от КТ, или на орган по назначаване“ – (Приложение № 2).
3. Приложение № 3 към чл. 8, т. 2 „Данни за електронен трудов запис (ЕТЗ) за сключване, изменение, прекратяване и заличаване на трудов договор и за възникване, промяна, прекратяване и заличаване на служебно правоотношение от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) – (Приложение № 3).
4. Приложение № 4 към чл. 9, ал. 3 „Придружително писмо за подаване на електронни трудови записи съгласно Наредбата да вписване в регистъра на заетостта – (Приложение № 4).
5. Приложение № 5 към чл. 12, ал. 1 „Протокол за вписани и невписани електронни трудови записи съгласно Приложение № 1, 2 и 3 към чл. 8 от Наредбата да вписване в регистъра на заетостта – (Приложение № 5).

……………………………

Пълният текст на коментара ще откриете в бр. 8/2024 г. на списанието.

Лариса ТОДОРОВА, юрист

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина