Търсене
Close this search box.

Промените в Наредба № 5 от 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда

На 17.03.2017 г. в брой 23 на „Държавен вестник“ беше обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда (Наредба № 5).

Направените промени се свеждат до:
1. задължението за подаване на уведомление по Приложение № 7 към Наредба № 5 от инспекцията по труда;
2. отпадане на задължението за посочване на номер на договора в Приложение № 1 към Наредба № 5;
3. въвеждане на задължение за посочване на код на населеното място по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици (ЕКАТТЕ)1, където е работното място на работника или служителя при изпращане на уведомление по Приложения № 1 и 5 към Наредба № 5;
4. допълване на съдържанието на Приложения № 1, 5 и 7 към Наредба № 5 с личен номер на работника или служителя.

С промяна в разпоредбата на чл. 3, ал. 4 от Наредба № 5 и създаването на нова т. 3 се въвежда задължение за съответната дирекция „Инспекция по труда“ да изпраща уведомление по Приложение № 7 към Наредба № 5 в седемдневен срок от деня, в който е изтекъл срокът за изпълнение на влязло в сила задължително предписание по чл. 404, ал. 1, т. 11 от Кодекса на труда2 (КТ). Разпоредбата на чл. 404, ал. 1, т. 11 КТ предвижда възможност за инспекцията по труда да издава задължително предписание за изпращане на уведомление за заличаване на изпратено преди това уведомление по чл. 62, ал. 3 КТ за сключен трудов договор, когато се установи, че няма доказателства за съществуване на трудово правоотношение. Новата разпоредба на чл. 3, ал. 4, т. 3 от Наредба № 5 обхваща случаите, когато предписанието е връчено на работодателя и то не е изпълнено в срока, посочен в него. Когато работодателят, лицето, което го представлява, или лицето, определено да получава кореспонденцията на работодателя, не могат да бъдат намерени на адреса на управление на работодателя и поради това предписанието не е връчено, се прилага разпоредбата на чл. 404, ал. 5 КТ, по силата на която предписанието се смята за връчено в деня на издаването му и разпоредбата на чл. 3, ал. 4, т. 2 от Наредба № 5, която задължава инспекцията по труда да изпрати уведомлението в 7-дневен срок от издаването на предписанието.

Изменя се и съдържанието на уведомлението по Приложение № 1 (за сключване, изменение или прекратяване на трудовите договори). С отмяна на разпоредбата на чл. 5, т. 3, б. „б“ от Наредба № 5 отпада задължението за посочване на номер на договора, когато работодателят води регистър на трудовите договори, а с промяна на разпоредбата на чл. 5, т. 4, б. „б“ от Наредба № 5 отпада изискването за посочване на наименованието на икономическата дейност по Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008), в която е заето лицето при изпращане на уведомлението. Запазва се изискването за посочване на кода на дейността. Когато осигурителят (работодателят) извършва повече от една икономическа дейност съгласно КИД-2008, за лицата, заети в спомагателни дейности, се попълва код „0000“.

Основната промяна в съдържанието на Приложение № 1 се състои във въведеното с чл. 5, т. 4, б. „в“ от Наредба № 5 задължение за посочване на код на населеното място по ЕКАТТЕ, където е работното място на лицето при изпращане на уведомлението.

Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 от Наредба № 5

680877

ЕКАТТЕ представлява система от условни означения на административно-териториалните и териториалните единици в Република България, която се администрира от Националния статистически институт. Всяка административно-териториална единица, в съответствие с чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България3 (област, община, кметство, район), се означава със съответен код. Този код ще е необходимо да бъде вписан в уведомлението по Приложение № 1 към Наредба № 5.

Разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 1, б. „г“ от Наредба № 5 въвежда задължение в тридневен срок от промяната на работното място на лицето в друго населено място, с която се променя кодът по ЕКАТТЕ на населените места, работодателят да изпраща уведомление по Приложение № 1 до Националната агенция за приходите (НАП). Това задължение не се прилага за случаите, когато промяната на работното място се дължи на командироване. Това изключение е продиктувано от характера на командироването като временно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя извън мястото на постоянната му работа.

Когато лицето изпълнява трудовите си задължения в повече от едно населено място, както и в други случаи, когато не е възможно да се определи код по ЕКАТТЕ, се попълва код „00000“.

Такъв ще бъде например случаят на шофьорите, пласьорите на материали, стоки, продукция и други, които, на основание чл. 6 от Наредбата за командировките в страната4, не се считат за командировани лица.

Във връзка с основната промяна, свързана с въвеждането на задължение за посочване на код на населеното място по ЕКАТТЕ, с разпоредбата на чл. 5а, т. 5 от Наредба № 5 се прави съответна промяна и в съдържанието на уведомлението по Приложение № 5 към наредбата, с което това изискване става част от съдържанието на уведомлението. Приложение № 5 се подава в случаите на промяна на работодателя по чл. 123 и 123а КТ.

Със съответни промени в Наредба № 5 (чл. 5, т. 2, чл. 5а, т. 5, чл. 5б, т. 3, чл. 6, ал. 2-4), като част от данните за работника и служителя в Приложения № 1, 5 и 7 се въвежда задължение за посочване на личен номер. Това задължение се прилага само за работници и служители, които са граждани на държави членки на Европейския съюз, страните по Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария. С направените изменения се отразява обстоятелството, че на гражданите на тези държави се издава личен номер (идентично на ЕГН при българските граждани и личния номер на чужденец при гражданите на трети държави).

С разпоредбата на § 10 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 5 се въвежда задължение за работодателите в срок до 30.10.2017 г. да изпратят уведомления съгласно Приложение № 1 за регистрираните преди 01.04.2017 г. трудови договори, като попълнят: код за тип на документ – 2, код на работодателя, трите имена и ЕГН (ЛН, ЛНЧ), служебен номер, издаден от НАП на работника или служителя, основанието за сключване на трудовия договор или последното регистрирано допълнително споразумение, като за „дата на сключване“ следва да попълнят 01.04.2017 г., длъжностно наименование, код по НКПД, код по КИД-2008) и код по ЕКАТТЕ на населеното място, където е работното място на лицето при изпращане на уведомлението.

Когато лицето изпълнява трудовите си задължения в повече от едно населено място, както и в други случаи, когато не е възможно да се определи код по ЕКАТТЕ, следва да се попълни код „00000“.

С направените промени се цели да се създаде възможност за събиране на информация, която да подпомогне изготвянето на анализи и прогнози за развитието и потребностите на пазара на труда, и условия за осъществяване на по-ефективен контрол от страна на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Националната агенция за приходите за спазване на трудовото и осигурителното законодателство.

Михаил ИЛИЕВ, доктор по право, главен експерт в МТСП
________
1 Утвърден с Решение № 565 на МС от 10.08.1999 г., обн. ДВ, бр. 73 от 1999 г.
2 ДВ, бр. 26 от 1986 г., с посл. изм. и доп.
3 ДВ, бр. 63 от 1995 г., с посл. изм. и доп.
4 ДВ, бр. 11 от 1987 г., с посл. изм. и доп.

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина