Търсене
Close this search box.

Промени в Постановление № 251 на МС за усъвършенстване на механизма на ваучерите за обучение


През октомври 2009 г. с Постановление № 251 на Министерския съвет (МС) се въведоха ваучерите за обучение като механизъм за финансиране на обучението на безработни и заети лица, финансирано по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Ваучерите за обучение се използват в рамките на схемите “Аз мога” – за обучение за професионална квалификация и/или ключови компетентности на заети лица, “Адаптивност” – за обучение за професионална квалификация и/или ключови компетентности на заети лица, преминали на непълно работно време и “Развитие” – за обучение за професионална квалификация на лица, освободени от работа вследствие на преструктуриране или закриване на предприятието, намаляване обема на работа или закриване на част от производството.

По данни на Агенцията по заетостта към 05.10.2010 г. са предоставени общо 38 571 ваучера за обучение, като 35 837 от тях са по схемата “Аз мога”, 732 – по схемата “Адаптивност” и 2756 ваучера – по схемата “Развитие”. Информация за предоставените ваучери за обучение може да бъде намерена в Публичния регистър на предоставените ваучери за обучение на безработни и заети лица по приоритетни оси 1 и 2 по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (www.az.government.bg) секция Европейски фондове и международни проекти/Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”/Ваучери – публичен регистър).
През септември 2010 г. Националният съвет за насърчаване на заетостта обсъди предложения за изменения във
ваучерния механизъм, които бяха приети с Постановление
№ 217 на МС от 30.09.2010 г. за изменение и допълнение на Постановление № 251 и обнародвани в “Държавен вестник”, бр. 78 от 05.10.2010 г.
Промените в Постановление № 251 са насочени към прецизиране и допълване на съществуващия регламент за прилагане на ваучерния механизъм, с цел неговото усъвършенстване.
Изрично уточнение, което се прави по отношение на ваучерния механизъм, е, че крайният ползвател на услугата “обучение” избира вида на обучение и доставчика на обучение. По схемите за предоставяне на обучение чрез ваучери краен ползвател на безвъзмездната финансова помощ за услугата “обучение” е заето или безработно лице, избрало да ползва финансиране от ОП РЧР. В тази връзка, в допълнителните разпоредби на Постановление № 251 е добавена дефиниция за “ползвател на услугата “обучение”.
До този момент с ваучери може да се финансира обучението по професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение (СППОО), с изключение на професиите от област “Селско, горско и рибно стопанство”, код 62. С настоящите промени се разширява кръгът от професии, по които може да се предоставят ваучери за обучение, като се добавят професиите от професионално направление с код 622 “Градинарство (паркове и градини)” от СППОО. Обучението по останалите професионални направления от област “Селско, горско и рибно стопанство” (код 621 “Растениевъдство и животновъдство”, код 623 “Горско стопанство” и код 624 “Рибно стопанство”) не се финансират с ваучери за обучение по ОП РЧР, за да няма припокриване с финансирането на обучения по тези професионални направления, в рамките на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013 г.
Прави се допълнение на документите, които доставчикът на обучение трябва да представи в Агенцията по заетостта, за да му бъде изплатена стойността на ваучера за обучение. Задължителните до този момент документи, които трябва да се представят, са: ваучер, заверено копие на документ, удостоверяващ завършеното обучение от съответното лице (свидетелство за професионална квалификация, удостоверение за професионално обучение, документ за преминато обучение по ключови компетентности), надлежно датирани присъствени списъци и справка за предоставените услуги. Тези документи се допълват – за доставчиците на обучение, които са регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) – с опис на издадените фактури за предоставените обучения на физическите лица или копие на отчет за извършени продажби (услуги), съгласно чл. 119 ЗДДС, а за доставчиците на обучение, които не са регистрирани по ЗДДС – с опис на първичните счетоводни документи, издадени съгласно изискванията на Закона за счетоводството за предоставените обучения на физическите лица.
Съгласно чл. 41, т. 1 ЗДДС, обучението за придобиване на професионална квалификация е освободена от ДДС услуга и при този вид обучение в стойността на услугата не се включва ДДС. За разлика от обучението за придобиване на професионална квалификация, обучението за придобиване на ключови компетентности е облагаема услуга (на основание чл. 12 ЗДДС), т.е. при този вид обучение се начислява ДДС. В тази връзка е направена промяна, според която към присъщите разходи, свързани с обучението, които ще се заплатят с ваучер, се добавя изплащането на данък върху добавената стойност като допустим разход за финансиране с безвъзмездна финансова помощ по ОП РЧР.
С цел изравняване на режима за облагане на обучението с ДДС за придобиване и усъвършенстване на ключови компетентности с режима на облагане на професионалното обучение, по предложение на Националния съвет за насърчаване на заетостта през септември 2010 г. Министерството на труда и социалната политика е направило предложение към Министерството на финансите за промени в ЗДДС и включване на обучението по ключови компетентности към обученията, освободени от облагане с ДДС.

Искра ПЕТРОВА, главен експерт в дирекция “Политика на пазара на труда”, МТСП

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина