Търсене
Close this search box.

Документиране на процедурата по потвърждаване и регистриране на професионалните болести

 

Потвърждаването, регистрирането и отчитането на професионалните болести се извършва съобразно реда, принципите и критериите, регламентирани с Наредба за реда за съобщаване, регистриране, потвърждаване, обжалване и отчитане на професионалните болести (обн. ДВ, бр. 65 от 2008 г.), Списъка на професионалните болести (обн. ДВ, бр. 66 от 2008 г.), Наредбата за медицинската експертиза (обн. ДВ, бр. 36 от 2010 г.), Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи (обн. ДВ, бр. 34 от 2010 г.), Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето (ДВ, бр. 111 от 2004 г.), Статистическа система “Професионални болести” (ДВ, бр. 5 от 2004 г.).
Освидетелстването и преосвидетелстването на лицата по повод професионална болест се извършва от териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), определени със заповед на министъра на здравеопазването, и от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), като в състава им се включва специалист по професионални болести и специалист по трудова медицина – радиобиология или радиационна хигиена.
В зависимост от случая териториалната експертна лекарска комисия се произнася по характера на заболяването (професионален или общ), както и по всички въпроси на медицинската експертиза въз основа на следните основни документи:

  • Копие от бързо известие за съмнение за професионална болест (Бл. МЗ № ПИ – 58/2008 г.)

При всяко съмнение за професионална болест, практикуващите лекари и лекари по дентална медицина изпращат бързо известие до териториалното поделение на НОИ и до осигурителя.

  • Протокол за извършено проучване на професионална болест (Обр. О-20/2008/НОИ)

За всяко бързо известие териториалното поделение на НОИ открива досие, организира и извършва проучване на условията на труд, при които работи осигуреното лице.

  • Документи от осигурителите 1 – производствена характеристика (Бл. МЗ № П 601/2008 г.); длъжностна характеристика; протоколи от лабораторни измервания на факторите на работната среда (микроклимат, осветление, шум, вибрации, прах, токсични вещества); документи, доказващи контакт на лицето с биологични агенти; копие от оценка на риска; становище и копие от здравното досие, поддържано от обслужващата служба по трудова медицина.
  • Документи от заболялото лице, свързани с трудовия стаж и здравното му състояние.

1. Цели и задачи на предоставяните на ТЕЛК документи

  • Бързо известие за съмнение за професионална болест

Целта е ТЕЛК да придобие представа за начина на съобщаване, предвиден в нормативната уредба и съответствието на извършеното проучване.
Всяко съмнение за професионална болест се обявява с отделно бързо известие или за едно лице могат да бъдат изпратени две и повече бързи известия. (Напр. бързо известие за “Болест, причинена от ароматни въглеводороди” (код 1205 по Списъка за професионалните болести) с клинична проява “Алергичен контактен дерматит” (код по МКБ – L23.0) и бързо известие за “Болест, причинена от физическо натоварване (код 4101 по Списъка) с клинична проява “Радиален епикондилит в дясно” (код по МКБ – M 77.1).

  • Протокол за извършено проучване на професионална болест

Задачата е чрез този документ да се изясни наличието или липсата на обстоятелствата, които биха довели до професионално увреждане.
Прави се описание на факторите, свързвани с болестта и оформяне на обобщената заключителна част, на базата на което комисията да предоставя синтезирано становище относно установения или не професионален риск, което да подпомогне и максимално да облекчи работата на ТЕЛК по изясняване влиянието на условията на труд.
Протоколът за извършеното проучване е един, независимо от броя на едновременно обявените с бързи известия заболявания със съмнение за професионален характер.

  • Производствена характеристика

Задачата е чрез този документ да се предостави пълна характеристика на условията на труд на лицето, в това число и на непряко свързани с разглежданото заболяване, но които могат да имат връзка със стари заболявания, признати за професионални, подлежащи на преосвидетелстване.
Това означава чрез едновременно вписване на данни за работното място на основната длъжност и мястото на трудоустрояване (в случай, че лицето е трудоустроено без значение по какъв повод) да не се пренебрегва даването на важна информация от работодателя за условията на труд, реално довели до заболяването. Същата информация ще даде възможност на ТЕЛК да прецени ефективността на трудоустрояването, ако има такова.

  • Длъжностна характеристика

Чрез този документ се предоставя допълнителна информация за трудовите задължения на заболялото лице (ако е необходима такава).

  • Протоколи от измервания на факторите на работната среда

Задачата е чрез предоставянето на конкретни стойности за измерените параметри на факторите на работната среда, ТЕЛК да получи по-пълна представа за степента на отклонение от допустимите норми и концентрации.

  • Копие от оценка на риска

Целта е чрез предоставянето й ТЕЛК да добие представа за въздействието на факторите на работната среда, работния процес и всичко друго, което може да има отношение към заболяването.

  • Становище от обслужващата служба по трудова медицина

Задачата на този документ е мотивирано излагане на съображения, свързани със заболяването.
По този начин се получава официално становище от органа, натоварен да консултира работодателя по цялостната дейност, свързана със здравето и безопасността при работа и намаляване на възможността за обжалване от негова страна (на работодателя) на експертните решения на ТЕЛК.

  • Копие от здравното досие
  • Други медицински документи, предоставени от заболялото лице

Целта е да се запознаят членовете на ТЕЛК с динамиката на развитие на заболяването и да се елиминира/потвърди наличието на предшестващи сходни заболявания от общ характер, които биха могли да се приемат за професионално обусловени.

2. Документи, издавани от ТЕЛК/НЕЛК при освидетелстване и преосвидетелстване по повод професионална болест

Издаваните от органите на медицинската експертиза документи – експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК и регистрационна карта, са основните източници на информация за характеризиране на признатите професионални болести.

  • Експертно решение

Бланката “Експертно решение” (Бл. МЗ № П 611а/2001) е носител на медицинска, трудовоправна и статистическа информация. Ползването на тази информация е заложено в информационни системи с централизирана обработка на данните при различни институции – Национален център за здравна информация (НЦЗИ) за нуждите на анализа на трайната неработоспособност, Национален осигурителен институт в съответствие с методологията на Европейската система за статистика на професионалните болести и т.н.
Практиката показа, че съществуващият образец се нуждае от изменение и допълнение, за да се постигне пълнота и точност на информацията.
Водейки се от гореизложеното и до приемането на нов образец на Експертно решение изискванията за оформянето му се ограничават до включване на задължителни изисквания (като съдържание) към частта “Констатация от медицинските изследвания, представените документи и мотиви за експертното решение”.

Изискванията могат да бъдат сведени до:

  • Разграничаване на освидетелстваните (новопризнатите) от преосвидетелствани професионални болести – проблем, създаващ изключително много статистически и юридически проблеми години наред.
  • Задължително посочване на номера и датата на бързото известие и протокола на НОИ при освидетелстване за професионална болест, както и номера и датата на експертното решение, с което болестта е призната за професионална при преосвидетелстване. С това се осигурява възможност за проверка спазването на процедурата при административното производство от страна на заинтересованите лица.
  • Въвеждане на етиологична диагноза (основният етиологичен фактор, причинил болестта) с код по Списъка на професионалните болести, съответните клинични прояви с код по МКБ-10 и непосредствената им връзка с определения процент трайно намалена работоспособност (ако е установена такава).
  • Вписване на клинична и параклинична обосновка на взетите решения. Понастоящем се наблюдава вписване предимно на анамнестични данни, в резултат на което експертните решения често се обжалват.

Пълната и точна информация по посочените изисквания създава конкретна отправна точка за експертизата, заявява отговорността за вземането на мотивирано решение и попълването на данните в регистрационната карта за призната професионална болест.

  • Регистрационна карта за призната професионална болест

При освидетелстване и потвърждаване на професионална болест ТЕЛК попълва Регистрационна карта за призната професионална болест (бл. МЗ № П 304/2008).
Структурирането на регистрационната карта има за цел да удовлетвори изискванията на Статистическа система “Професионални болести” (ССПБ), като се съобразява с информацията, предвидена в другите образци на бланки (бързо известие, производствена характеристика, протокол на НОИ, експертно решение), имащи отношение към администрирането на професионалните болести.
Разделът “Данни за професионалната болест” е съобразен със Списъка на професионалните болести, допълнен е с необходимите за ССПБ данни за водеща клинична проява (диагноза) и оценка на работоспособността.
Разделът “Данни за трудовата дейност, свързана с професионалната болест”, има за цел да обедини информацията за осигурител, условията на труд, предизвикали професионалната болест и осигурените средства за защита. От съществено значение е насочване на вниманието към конкретни, рискови за заболяването фактори, с цел да се избегне описване на условията на труд и средствата за защита, които нямат отношение към случая (например при силикоза не се дават данни за шум и вибрации, макар и да съществуват в условията на труд).

  • Регистрационната карта се изготвя само за новопризната професионална болест.
  • За всяка новопризната професионална болест се попълва отделна регистрационната карта.
  • Броят на регистрационните карти за едно лице съответства на броя на новопризнатите професионални болести.
  • Всички заболявания се включват в едно експертно решение, но се издават регистрационни карти за освидетелстваните и новопризнатите професионални болести.
  • За преосвидетелствани признати преди това професионални болести, както и за заболявания, при които се отхвърля професионален характер, не се издава регистрационна карта.

Правилното и изчерпателното попълване на документите и осигуряването на необходимата информация е продиктувано от:
– поетите задължения на РБългария, като държава-членка на Европейския съюз за предоставяне на данни за професионалните заболявания при спазване на изискванията на Европейската система за статистика при отчитане и изучаване на същите;
– поддържането и развитието на електронна база данни за всеки случай на призната професионална болест в информационната система на Националния осигурителен институт;
– точното информиране на работодателите и обслужващите служби по трудова медицина за здравното състояние на лицето и необходимостта от промени в условията на труд;
– осъществяването на ефикасен контрол при осигуряването на безопасни и здравословни и условия на труд;
– предотвратяването на конфликти между работодатели и работещи, както и на съдебни искове, породени от неточно формулирани или не посочени мотиви при определяне характера на заболяванията и противопоказните условия на труд.

Христина МИТРЕВА, управител на НОИ
_____________
1 Документи на работодателя: не винаги могат да бъдат представени поради обективни и други причини.

Месечни списания

месечно списание Труд и право - 2024 г.
списание Счетоводство данъци и право
месечно списание Собственост и право
месечно списание Търговско и облигационно право

Компютърни продукти

Компютърен продукт ЕПИ Труд и социално осигуряване
компютърен продукт ЕПИ Счетоводство и данъци
Компютърен продукт ЕПИ Собственост
Компютърен продукт ЕПИ Търговско и облигационно право

Избрани публикации

0
    Кошница
    Изпразнете кошницатаОбратно към магазина