Trud i pravo Националният консултантски център
 
Бюлетин на ИК Труд и право
Списания   Книги   Компютърни продукти   Семинари
Месечен бюлетин - Брой 5/2022
Месечен бюлетин - 04/2022
  "Върши онова, в което вярваш и вярвай в това, което вършиш.
Всичко друго е загуба на енергия и време. "
Нисаргадата
 

Здравейте,

Като тъмна сянка над прекрасната пролет, тревоги и притеснения ни заливат отвсякъде. Едва отминала поредната вълна на covid-вируса, от два месеца нова, неочаквана и много по-сериозна опасност надвисна над нас. Кой е сънувал и в най-ужасните си кошмари, война?! Война в ХХІ век, току - до нас?! Война – повечето от нас сме виждали само на филм това ужасно зло… Но вече усещаме нейния смразяващ дъх – истерично, неконтролируемо скачане на цените, презапасяването с продукти, обещанието за студена, неотоплена зима. И още, и още… все негативни, все тревожни, все лоши новини.
В такива времена, има една мисъл, към която прибягваме винаги:


„Лошите мисли са лукс, който не можем да си позволим”.


Да мислим за неприятни неща, да се опасяваме и страхуваме (особено – предварително), винаги излиза скъпо – срива ни умствено, емоционално и физически. Лошите мисли водят до негативни резултати – безразличие, умора, апатия, влошава се качеството на работата ни, а оттам – и качеството на живота ни.
Как да се спасим, как да надделеем над лошите мисли?
Най-доброто решение, според нас, е да се съсредоточим, да се мобилизираме и да се посветим на това, което е съзнателният ни избор – нашата конкретна работа, нашата ежедневна дейност.

Ето още една прекрасна мисъл:

„Спях и сънувах, че животът е радост,
събудих се и видях, че животът е дълг,
заех се с работа – и о, чудо! –
дългът се превърна в радост”.

 

Какво можем да Ви предложим като средство против лошите мисли, с какво да Ви помогнем да превърнете дълга в радост?

След силното представяне и големия интерес към книгите-годишници „Новото данъчно законодателство през 2022 година, „Трудови отношения – 2022” и „Счетоводство – 2022”, през май ще Ви предложим новото, двадесет и шесто по ред, издание на годишника „Социално осигуряване 2022”. След обнародването  на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса, книгата вече е готова и до дни ще бъде при своите абонати и читатели. Много са новите и важни акценти в тазгодишното издание: актуалните изисквания за получаване на средствата от НОИ за запазване на заетостта по мярката „60 на 40” и операцията „Запазиме +”; особеностите при изплащане на паричните обезщетения за временна нетрудоспособност; актуалните условия за придобиване право на пенсия през 2022 г. В подробни и изчерпателни авторски коментари са разгледани важните промени в Наредбата за медицинската експертиза. В контекста на усложнената международна обстановка са дадени професионални разяснения по прилагането на двустранните международни договори по социална сигурност между Р България и Украйна, Руската федерация, Молдова и Северна Македония. Годишникът отново се предлага в два варианта: като книга-годишник и като книга-годишник + достъп до сайт. А на сайта любознателните читатели могат да намерят цялото законодателство по социално и здравно осигуряване; регламентите по социална сигурност на Европейския съюз; подбрана, нова практика на Върховния административен съд, полезна справочна информация. Вярваме, че годишникът ще бъде ценно и необходимо издание за всички специалисти, които се занимават професионално с въпросите на социалното осигуряване, както и за всички осигурители и самоосигуряващи се лица. Ако не сте направили предварителен абонамент, побързайте с покупката на книгата – можете да го направите ето тук.
По традиция, всяка година издаваме актуализирания текст на основния трудов закон – Кодекса на труда. Изданието се предлага в луксозно изпълнение, с твърди корици – от уважение към трудовата „библия” и за удобство на хилядите специалисти в сферата на труда и управлението на персонала. И тази година ще предоставим това ценно издание на любознателните читатели. Очаква се до края на този месец проектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане и приемане. Веднага след обнародването на промените, ще предложим новото издание „Кодекс на труда – 2022”. Разбира се, абонаментът за кодекса е открит.
През юни ще подготвим и още една нова полезна книга – „Данък върху добавената стойност във въпроси и отговори”. Изданието е отговор на големия читателски интерес и многобройните запитвания към редакцията по прилагането на този сложен закон. Досега сме предлагали три подобни издания – последното беше през 2016 г. Оттогава има много и важни промени в закона и правилника, натрупа се и богата административна и съдебна практика. Новото издание ще бъде подготвено от Ивайло Кондарев – утвърден и изключително компетентен специалист по ДДС и Мина Янкова – водещ експерт по ДДС в Министерство на финансите. И двамата са дългогодишни и признати автори в изданията на ИК „Труд и право” и лектори в учебните семинари на НКЦ „Решение”. Авторите ще подготвят компетентни и законосъобразни отговори на десетки въпроси, свързани със съдържанието и прилагането на нормативната уредба, ще коментират и разяснят сложни казуси от счетоводната и данъчната практика. Ще бъдат публикувани и актуални и важни указания на Националната агенция за приходите с официални становища по значими и общовалидни въпроси. За удобство на читателите, в изданието ще бъдат включени и нормативните текстове на Закона за ДДС и на правилника за неговото прилагане.

Предлагаме на Вашето внимание и четири от най-интересните и актуални публикации в книжки № 5 на месечните ни списания и в компютърните продукти ЕПИ:
"За някои правни проблеми при трудовите спорове, свързани с налагането на дисциплинарна отговорност" – от брой 5 на „Труд на право“ и от „ЕПИ Труд и социално осигуряване“;
"Общ преглед на новия режим на покритите облигации" – от брой 5 на списание „Счетоводство, данъци и право“ и „ЕПИ Счетоводство и данъци“;

"Оспорване на произхода на детето и обратното действие на § 4 и § 5 от Преходните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс от 2020 г."– от брой 5 на списание „Собственост и право“ и „ЕПИ Собственост“;

"Практически проблеми при одобряване на сметката за разпределение в производството по несъстоятелност" – от брой 5 на списание „Търговско и облигационно право“ и „ЕПИ Търговско и облигационно право“.

А пълното съдържание на публикациите в списанията и в ЕПИ можете да разгледате на www.trudipravo.bg и www.epi.bg. Направете го и ще намерите още много полезно и необходимо за Вас знание.

Каним Ви да се включите и в предстоящите ни учебни семинари през май в София:

Темите са актуални и важни, и ще бъдат поднесени от най-добрите лектори.
Ще ви очакваме и на нашите традиционни и толкова полезни и атрактивни семинари на море:

Учебен семинар Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

Присъствен семинар - Данъци и счетоводство - Пролет 2022


Разгледайте програмите, заредете се с очаквания за ползотворни и лазурни дни край морето и заявете Вашето участие. Направете го навреме – местата си ограничени.

 

Това са нашите предложения за месец май – правим ги с внимание и грижа за Вас и с надеждата да сме Ви полезни.

 

В този брой на бюлетина най-сърдечно поздравяваме всички наши колеги, партньори и приятели, всички хора на знанието, с най-светлия, най-обичания, най-българския празник 24 май!

Нашият музикален поздрав към Вас в месеца на книгата е тази песен, вдъхновена от прекрасната книга "Малкия принц".


И желаем на всички:

Четете, приятели!

 

"ТП"

Нови книги
Социално осигуряване – 2022 година
Социално осигуряване – 2022 година

Двадесет и шесто издание на книгата-годишник!
- книга-годишник; - книга-годишник + достъп до сайт

Вижте повече
Счетоводство - 2022
Счетоводство - 2022

Тринадесето издание на книгата-годишник!
Цялостно и полезно знание за счетоводството, в сила за 2022 година.

Вижте повече
Новото данъчно законодателство през 2022 г.
Новото данъчно законодателство през 2022 г.

Двадесет и пето издание на книгата-годишник!
Всичко за новата данъчна рамка през 2022 година.

Вижте повече
Очаквани заглавия
Кодекс на труда – 2022
Кодекс на труда – 2022

Луксозно издание с твърди корици
Книгата съдържа актуалния текст на Кодекса на труда за 2022 г.

Вижте повече
Менителнични отношения
Менителнични отношения

Уникална книга – за всеки практикуващ юрист

Вижте повече
Данък върху добавената стойност във въпроси и отговори
Данък върху добавената стойност във въпроси и отговори

Цялостно, задълбочено и изчерпателно знание по материята на ДДС.

Вижте повече

ВЕЧНИ ИСТИНИ

 

 

„Дългът не винаги е скучен. Обичта му вдъхва живот и красота.”
Неизвестен автор


„Не прави компромиси. Имаш само себе си.”
Джанис Джоплин


„Най-важното в живота е не къде се намираме, а в каква посока се движим.”
Оливър Уендъл Холмс


„Да имаш стойностна цел, която упорито следваш, е една от тайните на плъноценния живот.”
Хърбърт Касън


„От значение е не какво вършиш от време на време, а какво правиш всеки божи ден.”
Уилям Гордън, Епископ на Аляска


„Не се стреми да бъдеш преуспял. По-скоро стани значим човек.”
Алберт Айнщайн


„Трябва да знаеш към кое пристанище си поел, за да хванеш верния вятър, който да те отведе дотам.”
Луций Сенека


„Не ходи накъдето те води пътят. Вместо това тръгни там, където няма пътища и ги прокарай.”

Неизвестен автор
48x48x2
Периодични издания
 
Месечни списания - печатни и електронни, компютърни продукти
 
48x48x1

Печатно списание "Труд и право"

48x48x1

Електронно списание "Труд и право"

48x48x3
Компютърен продукт ЕПИ "Труд и социално осигуряване"
 
Избрано от списанието и ЕПИ
За някои правни проблеми при трудовите спорове, свързани с налагането на дисциплинарна отговорност

Доц. д-р Андрей АЛЕКСАНДРОВ, Институт за държавата и правото при Българска академия на науките

     
48x48x1

Печатно списание "Счетоводство, данъци и право"

48x48x1

Електронно списание "Счетоводство, данъци и право"

48x48x3

Компютърен продукт ЕПИ "Счетоводство и данъци"

 
Избрано от списанието и ЕПИ
Общ преглед на новия режим на покритите облигации

Велко ДЖИЛИЗОВ, юрист

      
      
48x48x1

Печатно списание "Собственост и право"

48x48x1

Електронно списание "Собственост и право"

48x48x3
Компютърен продукт ЕПИ "Собственост"

 
Избрано от списанието и ЕПИ
Оспорване на произхода на детето и обратното действие на § 4 и § 5 от Преходните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Семейния кодекс от 2020 г.

Д-р Веселин ПЕТРОВ

      
48x48x1

Печатно списание "Търговско и облигационно право"

48x48x1

Електронно списание "Търговско и облигационно право"

48x48x3
Компютърен продукт ЕПИ "Търговско и облигационно право"
 
Избрано от списанието и ЕПИ
Практически проблеми при одобряване на сметката за разпределение в производството по несъстоятелност

Бистра НИКОЛОВА, съдия

ВЕЧНИ ИСТИНИ

 
 

„За победата на злото е достатъчно само добрите хора да не правят нищо.”
Едмънд Бърк


„Без морал, без нравствено верую, човек губи светостта на своето име.”
Асен Златаров


„Човек не избира как да умре. Нито кога. Може само да реши как ще живее. Сега.”
Джоан Бейз


„Бранй доброто си сърце. Знай как да даваш без колебание, как да губиш без покаяние, как да добиваш без алчност.”
Жорж Санд


„Във всяка стъпка виждай края на пътуването.”
Ралф Уолдо Емерсън


„На първо място – на себе си бъди верен.”
Уилям Шекспир


„Истинското богатство за човека е доброто, което е сторил за света.”

Пророка Мохамед

„От многократен опит знам, че когато кажеш на живота спокойно и твърдо (ама много твърдо): „Вярвам в теб, направи каквото трябва”, животът по някакъв чудноват начин се отзовава на нуждите ти.”

Олга Илин
48x48x2
Компютърни информационни продукти ЕПИ

- Цялостна, тематично подбрана, систематизирана и винаги актуална информация;
- Пълното съдържание на всички печатни издания на ИК "Труд и право" по темите на продукта;
- Възможност за ползване на базата данни от всеки таблет и мобилно устройство с достъп до интернет;
- Цени - без конкуренция.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ЕПИ
350x355
Електронна книжарница
 
48x48x1
Бърза и лесна поръчка на всички продукти на ИК Труд и право
48x48x2
Плащане чрез наложен платеж, epay или банкови карти

48x48x3
Безплатна доставка - при поръчка на стойност над 30,01 лв.
Мигове за поезия

ТИХИЯТ ПРОЛЕТЕН ДЪЖД


Тихият пролетен дъжд
звънна над моята стряха,
с тихия пролетен дъжд
колко надежди изгряха!


Тихият пролетен дъжд
слуша земята и тръпне,
тихият пролетен дъжд
пролетни приказки шъпне.


В тихия пролетен дъжд
сълзи, възторг и уплаха,
с тихия пролетен дъжд
колко искрици изтляха!


Николай Лилиев

48x48x2
64x64
Национален консултантски център "Решение" ООД
организира и провежда професионални учебни семинари и уебинари.
50x100
50x100
600x200
50x100
50x100
Учебна програма
 
Данъци и счетоводство
Материално и процесуално право
 
СО, ТО, ЗБУТ и
лични данни
     
 
 
Присъствен семинар и уебинар
АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ НА ТЪРГОВСКОТО И ОБЛИГАЦИОННОТО ПРАВО
- Дружественият дял в ООД в практиката на ВКС
- Права на кредитора при гражданска неплатежоспособност на длъжника по сделката
- Откриване на производство по несъстоятелност
- Предизвикателства пред Закона за предоставяне на цифрово съдържание, цифрови услуги и за продажба на стоки
10 - 11 май 2022 г.
София, пл. "Македония" 1, КНСБ, ет. 2, Конферентна зала "Азия"
Лектори:
Доц. д-р Николай Колев, Доцент в Нов български университет и Института за държавата и правото при БАН
Д-р Георги Хорозов, Адвокат
Бистра Николова, Съдия в Апелативен съд - София град
Огнян Варадинов, Адвокат
Цена за участие в семинара: 360.00 лв. с ДДС
Цена за участие в уебинара: 300.00 лв. с ДДС
 
Присъствен семинар и уебинар
ПРАКТИЧЕСКИ ВЪПРОСИ НА НАСЛЕДЯВАНЕТО
13 май 2022 г.
София, пл. "Македония" 1, КНСБ, ет. 2, Конферентна зала "Азия"
Лектори:
Доц д-р Анна Станева, Преподавател по семейно и наследствено право в СУ "Св. Кл. Охридски"
Светлана Калинова, Съдия във Върховния касационен съд
Цена за участие в семинара: 240.00 лв. с ДДС
Цена за участие в уебинара: 200.00 лв. с ДДС
 
Присъствен семинар и уебинар
ГРАЖДАНСКИ ПРОЦЕС
- Обезпечително производство
- Изпълнително производство
- Въззивно производство
- Заповедно производство
17 - 18 май 2022 г.
София, пл. "Македония" 1, КНСБ, ет. 2, Конферентна зала "Азия"
Лектори:
Стефан Кюркчиев, Зам. председател на Софийски градски съд
Мариана Обретенова, Частен съдебен изпълнител
Красимир Машев, Съдия в Апелативен съд - София град
Емилия Василева, Съдия във Върховен касационен съд
Цена за участие в семинара: 360.00 лв. с ДДС
Цена за участие в уебинара: 300.00 лв. с ДДС
 
Присъствен семинар и уебинар
АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ НА РАЗПОРЕДИТЕЛНИТЕ СДЕЛКИ С ВЕЩНИ ПРАВА ВЪРХУ ИМОТИ ПРАВНИ ОТНОШЕНИЯ ПРИ "НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО". ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ. ВЪПРОСИ НА НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО ПРИ СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ
19 май 2022 г.
София, пл. "Македония" 1, КНСБ, ет. 2, Конферентна зала "Азия"
Лектор:
Доц. д-р Бисерка Маринова, Преподавател в Университета по архитектура, строителство и градоустройство, адвокат
Цена за участие в семинара: 240.00 лв. с ДДС
Цена за участие в уебинара: 200.00 лв. с ДДС
 
Тридесет и осми национален учебен семинар
ОСИГУРЯВАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
7 - 10 юни 2022 г.
Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена”,
Хотелски комплекс „Астор Гардън” 5*
Лектори:
Инж. Екатерина Асенова, Директор на Дирекция "Инспекция по труда - Софийска област"
Инж. Александър Борисов, Главен инспектор в Главна дирекция "Инспектиране на труда" в ИА "Главна инспекция по труда"
Николай Стоянов, Главен юрисконсулт в Комисия за защита на личните данни
Цена за обучение: 360.00 лв. с ДДС
Цена за пребиваване: 390.00 лв. Ultra All Inclusive Plus
 
Двадесет и четвърти национален учебен семинар
ДАНЪЦИ И СЧЕТОВОДСТВО - ПРОЛЕТ 2022
Учебни теми
- ОБЛАГАНЕ НА ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
- КОРПОРАТИВНО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ
- ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ
21 - 24 юни 2022 г.
Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена”,
Хотелски комплекс „Аквахаус Хотел & Спа” 5*
Лектори:
Проф. д-р Надя Костова, Регистриран одитор, данъчен консултант
Димитър Войнов, Данъчен консултант
Валентина Василева, Данъчен консултант
Цена за обучение: 360.00 лв. с ДДС
Цена за пребиваване: 390.00 лв. Ultra All Inclusive Plus
 
Двадесет и седми национален учебен семинар
ЗАКОН И ПРАКТИКА – ПРОЛЕТ 2022
Учебни теми
- Въззивно производство
- Основания за спиране на гражданското производство по ГПК
- Искове срещу Държавата за нарушаване на правото на ЕС
21 - 24 юни 2022 г.
Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена”,
Хотелски комплекс „Аквахаус Хотел & Спа” 5*
Лектори:
Красимир Машев, Съдия в Апелативен съд – София
Диана Митева, Съдия в Окръжен съд - Варна
Стефан Кюркчиев, Заместник председател на Софийски градски съд
Цена за обучение: 360.00 лв. с ДДС
Цена за пребиваване: 390.00 лв. Ultra All Inclusive Plus
 
Електронни издания
Нов вариант за ползване на утвърдените издания на ИК Труд и право
РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК
48x48x4 СМЯХ
 

ПИСМО


Една майка влиза в стаята на дъщеря си и забелязва на леглото й писмо. С треперещи ръце отваря плика:


„Скъпа мамо!
Не се тревожи, аз заминах със своя нов приятел. Най-после намерих мъжа на мечтите си! Има обици по цялото тяло и халка на устните, освен това и огромен мотоциклет! Но мила мамо, това не е всичко… Бременна съм и Ахмед каза, че ще бъдем много щастливи в неговия старичък фургон сред гората. Той иска много деца и аз мечтая за същото. Най-накрая разбрах, че марихуаната на никого не вреди и затова ще направим малка плантация в гората както за себе си, така и за приятелите на Ахмед. Те пък ни обещаха, че ще ни снабдяват с кокаин и екстази. Моля се учените по-бързо да намерят лекарство против спина, защото Ахмед се влошава с всеки изминал ден, той заслужава по-добра участ! Не се притеснявай, мила мамо, вече съм на 15 и мога сама да се погрижа за себе си. Ще се опитам по някакъв начин да ти дойда на гости, за да ти покажа внука!
Твоя дъщеря Ани.


P.S. Скъпа мамо, това беше шега! Аз съм на гости у съседката. Исках да ти напомня, че има много по-лоши неща от писмото на директора на училището и заповедта за изключване, които ще намериш в горното чекмедже на масата.

С любов, Ани.“
В съответствие с Общия европейски регламент за защита на лични данни (ОРЗД) и съгласно Закона за електронната търговия, Ви информираме, че това може да е непоискано търговско съобщение...
Предлагаме да потвърдите своето съгласие, за да получавате нашите информационни съобщения за изданията и учебните ни семинари.

ПОТВЪРДЕТЕ СВОЕТО СЪГЛАСИЕ ТУК

Ако не желаете да получавате подобни имейли, моля,
кликнете
тук или отговорете на този e-mail със subject: unsubscribe.

Издава ИК "Труд и право" и НКЦ "Решение" ООД
1000 София, пл. "Македония" № 1, ет. 7
Телefони: 02 981 13 93, 02 981 13 76
Мобилен: 088 240 03 03, 088 845 19 64
E-mail: office@trudipravo.bg, reshenie@trudipravo.bg

Web: www.trudipravo.bg, www.epi.bg, www.e.trudipravo.bg

32x32x4