Меню

Веднъж, когато бях юноша, двамата с баща ми чакахме на опашка за билети за цирк. Най-сетне между нас и гишето остана само едно семейство. Това семейство ми направи много силно впечатление. Имаха осем деца и всичките бяха под 12 години. Виждаше се, че не са богати. Облечени бяха бедно, но чисто. Децата бяха добре възпитани, стояха зад родителите си и си чакаха реда тихо и мирно, строени две по две, хванати за ръце. Бъбреха оживено за клоуните, слоновете и другите номера, които щяха да видят тази вечер. Личеше си, че е първото им посещение в цирк. Отсега се виждаше, че това е голямо събитие в детския им живот.
Таткото и майката стояха начело на цялото ято, изправени колкото могат по-гордо. Жената държеше съпруга си за ръка, вдигнала глава към него, сякаш казваше: „Ти си моят рицар в сияйни доспехи.“ Той се усмихваше и се надуваше от гордост, а с поглед сякаш ѝ отвръщаше: „Да, точно така.“
Билетопродавачката попита бащата колко билета ще желае. Той гордо отвърна:
– Ще взема осем детски билета и два за възрастни, за да заведа цялото си семейство на цирково представление.
Билетопродавачката му каза цената.
Жената пусна ръката на съпруга си, главата ѝ клюмна, устната на мъжа затрепери. Бащата се наведе малко по-напред и попита:
– Колко казахте?
Билетопродавачката повтори цената. Мъжът нямаше толкова пари.
Как да се обърне и да каже на осемте си деца, че няма пари да ги заведе на цирк?
Като видя какво става, баща ми извади от джоба си двайсетдоларова банкнота и я пусна на земята. (В никакъв случай не може да се каже, че тогава бяхме много заможни.) Баща ми се наведе, вдигна банкнотата, потупа мъжа по рамото и рече:
– Извинете господине, това падна от джоба Ви.
Мъжът разбра какво става. Той не просеше милостиня, но определено оценяваше помощта в тази отчайващо сърцераздирателна и неловка ситуация. Погледна баща ми право в очите, пое ръката му с две ръце, стисна здраво банкнотата от 20 долара и с треперещи устни и стичаща се по бузата сълза отвърна:
– Благодаря Ви, господине, благодаря Ви. За мен и семейството ми това наистина означава много.
Двамата с баща ми се върнахме при колата и се прибрахме вкъщи. Тази вечер не отидохме на цирк, но не може да се каже, че останахме без нищо.
Дан Кларк

Акценти

Купи 1 книга. Подари я за Коледа!

В тази необичайна и пълна с предизвикателства и изпитания година, ние – семейството на книгата, ви благодарим, че съхранихте книгата като ваша основна ценност.

Прочети още...

Всички предстоящи учебни семинари - само като уебинари или видеозаписи!

Така ще спазим новите изисквания, ще гарантираме здравето, както на участниците, така и на лекторите и организаторите на обучението.

Прочети още...

Кампанията „Абонамент 2021“ е в ход

До края на август – абонамент за списанията на по-ниски цени.
И куп подаръци за всеки абонат!

Прочети още...

Месечни списания, брой 8, 2020

Осмите броеве на списанията ни пътуват към своите абонати. Вижте съдържанието на всяко от тях.

Прочети още...

Книгата Промените в Гражданския процесуален кодекс в ЕПИ

Абонатите на ЕПИ Собственост и ЕПИ Търговско и облигационно право вече могат да разполагат и със съдържанието на книгата „Промените в Гражданския процесуален кодекс“

Прочети още...