Меню

Дайджест "Собственост и право", 2019 г., кн. 11

Преглед на съдебната практика

От гледна точка на интереса на страните правната сделка да породи желаните от тях последици, е възможно да се появят рискове, които са свързани с нотариалната дейност. При съществени дефекти може да не настъпи правната сила на официален документ, която придава чл. 179 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК) на издаваните от нотариус правни актове - да съставляват доказателство за изявленията пред него и за извършените от него и пред него действия.

Особено внимание заслужават случаите, при които в резултат на нарушения на императивни правни норми ще се стигне до нищожност.1 Нормативната уредба в тази насока се съдържа в ГПК и в Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД).

Нищожното нотариално удостоверяване, подобно на всеки нищожен акт, не поражда присъщите му правни последици. Когато е нищожен нотариален акт за сделка по чл. 18 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), удостоверената сделка няма да породи правни последици и нищожният акт няма да се ползва с доказателствена сила. Тази нищожност не може да бъде поправена. 2

..........................

Доц. д-р Бисерка МАРИНОВА

____

Пълният текст на статията можете да откриете в брой 11/2019 г. на списание „Собственост и право”, както и в ЕПИ „Собственост”.

 

Акценти

Купи 1 книга. Подари я за Коледа!

В тази необичайна и пълна с предизвикателства и изпитания година, ние – семейството на книгата, ви благодарим, че съхранихте книгата като ваша основна ценност.

Прочети още...

Дни на ЕПИ - ноември 2020

Абонирайте се за ЕПИ през ноември и ще получите куп подаръци!

Прочети още...

Всички предстоящи учебни семинари - само като уебинари или видеозаписи!

Така ще спазим новите изисквания, ще гарантираме здравето, както на участниците, така и на лекторите и организаторите на обучението.

Прочети още...

Семинари на море през септември

Семинар по здравословни и безопасни условия на труд:
1 – 4 септември 2020 г.

Прочети още...

Кампанията „Абонамент 2021“ е в ход

До края на август – абонамент за списанията на по-ниски цени.
И куп подаръци за всеки абонат!

Прочети още...