Меню

Дайджест "Труд и право", 2021 г., кн. 05

Ваксинирането срещу COVID-19 поставя многобройни практически проблеми на плоскостта на различни правни отрасли. Разбира се, то има и своите трудовоправни измерения, като в следващите редове ще се опитаме да очертаем поне част от тях чрез отговорите на най-често поставяните въпроси от страните по трудовите правоотношения.
Въпреки засилената законодателна активност в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка, голяма част от въпросите трудно могат да намерят изричен отговор в закона. Затова е направен опит за обосноваването им по тълкувателен път.

Възможно ли е въвеждането на задължително ваксиниране (за всички или за определени групи работници и служители)?

Вероятно това е въпросът, привлякъл най-голямо обществено и медийно внимание в последните седмици. Повод за това дадоха и публични изявления, например на главния държавен здравен инспектор, че работещите в социални домове следва да се ваксинират, за да се предотврати разпространението на болестта в тези заведения.

От законова гледна точка към момента у нас, както и в повечето държави, поставянето на ваксина зависи изцяло от личния избор и преценката на лицата. Това важи и за работници и служители, за които опасността да се срещнат с коронавируса е най-голяма, като медицинския персонал. Ако заетите в здравеопазването работници и служители изберат да се ваксинират, те подлежат на приоритетно ваксиниране. Освен за заетите в системата на здравеопазването, приоритетно ваксиниране е предвидено и за учителите, университетските преподаватели и други обособени категории работници и служители. Поставянето на ваксина става след подписване на информирано съгласие.

......

Доц. д-р Андрей АЛЕКСАНДРОВ, Институт за държавата и правото при БАН
___________

Пълният текст на статията можете да откриете в брой 05/2021 г. на списание „Труд и право”, както и в ЕПИ „Труд и социално осигуряване”.

 

Акценти

Издателска програма „Есен 2021 – Пролет 2022“

Готова е издателската ни програма „Есен 2021 – Пролет 2022“. Разгледайте я и изберете полезните и интересни за Вас издания. И направете абонамент сега - на преференциални цени.

Прочети още...

Брой No 9 на месечните списания

Брой No 9 на месечните ни списания – печатни и електронни са вече при своите абонати.

Прочети още...

Учебник по търговско право - Част І - Търговци

Важно за абонатите на „ЕПИ Търговско и облигационно право“:
Вече имате на разположение и уникалното издание на проф. д-р Огнян Герджиков „Учебник по търговско право - Част І - Търговци“

Абонамент 2022

Време е за нов избор!
Разгледайте нашия каталог „Абонамент 2022“ и направете своя избор – печатните и електронните издания на ИК „Труд и право“
До края на август – на по-ниски цени!

Прочети още...

Книжки No 7 на месечните списания

Книжки No 7 на месечните списания са вече при своите абонати.
Разгледайте съдържанието на всяко от тях:

Прочети още...